"Vi har kommit långt, men har en bra bit kvar"

Årets tema för Internationella kvinnodagen, Accelerate Action, lyfter vikten av att påskynda framstegen mot jämställdhet. På Workify ser vi hur kvinnor inom åkeri- och entreprenadbranschen varje dag bryter normer, utmanar förutfattade meningar och driver utvecklingen framåt. Därför har vi valt att intervjua tre inspirerande kvinnor i branschen – för att lyfta deras erfarenheter, utmaningar och syn på framtiden. Genom deras berättelser vill vi inte bara uppmärksamma deras insatser utan också inspirera fler att ta plats och forma en mer inkluderande framtid.

Andra kvinnan ut är Marie Hällgren, ekonomi- och HR-chef på Fredrik Hällgrens Åkeri i Umeå. Efter att ha arbetat som undersköterska i 25 år inom kommunen sa hon upp sig för att börja jobba tillsammans med sin man på hans åkeri.  Det har varit en utvecklande men också utmanande resa.


Namn:
Marie Hällgren 

Roll: Ekonomi & HR-chef 

Företag: Fredrik Hällgrens Åkeri AB i Umeå 

Berätta lite om din bakgrund:  

Jag är född i Sörmland och uppvuxen i Umeå. 
Innan jag började jobba heltid på Fredrik Hällgrens Åkeri jobbade jag som undersköterska/rehabassistent inom Umeå Kommun i ca 25 år. Parallellt med detta hjälpte jag Fredrik med fakturering och lite annan administration på kvällstid. Vi hade pratat ganska länge om att jag skulle säga upp mig från min tjänst på kommunen och istället börja jobba heltid i åkeriet, men jag var tvekade då jag anade att jag skulle få rodda med det mesta i firman. Jag var också rädd att det skulle bli för mycket att både leva och arbeta tillsammans. Men efter många samtal kom vi överens och jag sa upp mig. 
 
Hur länge har du arbetat på Fredrik Hällgrens Åkeri AB och hur har den resan sett ut? 

Jag började jobba heltid i åkeriet 2019. Min företrädare hjälpte till att skola in mig, sen anlitade vi en extern redovisningskonsult som fanns som ett bra stöd för mig. Vi bestämde tidigt att vi ville digitalisera verksamheten och började med att byta ut ekonomiprogrammet. Därefter fortsatte vi digitaliseringsresan genom att köpa in ytterligare några system. Att gå från att jobba i stort sett bara manuellt, till att sköta det mesta med datorer och appar har varit en stor och tuff omställning för oss alla, men också helt nödvändig.  
 
De här sex åren har också varit fantastiskt utvecklande och bitvis utmanande för min make Fredrik och mig. Vi har bestämt hur vi vill bygga och utveckla företaget tillsammans. Hur vi ska samarbeta, hur vi vill utveckla vårt ledarskap, vilka samarbetspartners vi vill jobba med och vad vi vill framåt. Nu känns det som att vi träffat rätt och företaget fortsätter stadigt uppåt vilket är jättekul.  

 
Hur är det att vara kvinna inom åkeri- och entreprenadbranschen? 

Det är lite speciellt. Särskilt i den roll jag har med mycket utvecklingsarbete och många beslut. Vi transportplanerar tillsammans jag och Fredrik och jag lägger scheman. Jag ser ju att det är ”lättare” för min make när han säger eller bestämmer något, än när jag gör det. Jag upplever att det blir mer följdfrågor eller ifrågasättanden när jag bestämt något. Under de här åren har jag fått lära mig att bli mer hårdhudad och sätta punkt efter de beslut jag tagit. I takt med att företaget fortsätter att växa är det viktigt att Fredrik och jag vet vad vi vill och i vilken riktning vi ska och också vara tydliga mot medarbetarna.  Tillsammans måste vi jobba för det som är bäst för företaget och då kan det ibland krävas lite skinn på näsan för att få igenom vissa beslut. 

Vad är du mest stolt över? 

Den stora och positiva skillnaden det blivit för företaget med de nya systemen, strukturen, ordningen och ekonomin, bland annat sedan jag kom in i företaget. Sen är jag också otroligt stolt över min egen personliga utveckling under de här åren. 

 
Vad betyder årets IWD-tema #AccelerateAction för dig? 

Det är jätteviktigt med jämställdhet i samhället över lag. Vi har kommit långt men har en bra bit kvar. Det är bra att fler kvinnor/tjejer tar för sig inom olika yrken, positioner och branscher. Så länge jobbet blir gjort på ett bra sätt, borde det inte spela någon roll om man är man eller kvinna.  

Jag tycker att det är roligt att fler kvinnor/tjejer väljer att jobba i åkeribranschen, jag upplever att klimatet i branschen blivit lite mjukare och man hjälper varandra istället för att tycka i de tysta.  

 

Vilket är det viktigaste budskapet från Internationella kvinnodagen som unga kvinnor bör ta med sig? 

Tveka inte! Kör på! Du kan! 

 

Fler nyheter

19 mars 2025

”Vi vill vara bäst på kundservice i vår bransch” 

Sanna Gullberg

06 mars 2025

”Jag älskar förändringar och drivs av utmaningar”

05 mars 2025

"Vi har kommit långt men har en bra bit kvar"

03 mars 2025

”Våga ta plats, ge andra utrymme och våga prata om det obekväma”

11 december 2024

Prognos Byggbranschen 2025-2026

18 november 2024

"Att lära känna och förstå våra kunder är nyckeln för oss på Workify"

09 september 2024

”Det är på tiden att fler tjejer söker sig till branschen – det behövs”

05 juli 2024

7 sätt att öka intäkterna i åkeriet

08 april 2024

Varför vi gör det vi gör

23 oktober 2023

Så får du bättre likviditet i åkeriet

02 mars 2021

Digitaliseringen ger förutsättningar att bli en bättre företagare

01 februari 2021

Bättre och snabbare informationsflöden kan både sänka logistikkostnader och minska miljöpåverkan

01 december 2020

Kvalitet i leveransen, viktigare än låga kostnader