” Jag har bara gott att säga om Workify och rekommenderar systemet till alla åkerier som vill spara tid, få bättre likviditet och bli en proffsigare leverantör”

Mattias Sjökvist Åkeri AB i Alunda är en av de kunder som använt Workify längst, sedan hösten 2018.  Redan efter några veckor såg de positiva resultat. Nu har drygt fem år gått. Enligt Mattias är de främsta fördelarna med Workify bättre likviditet, mindre manuellt arbete, stora tidsbesparingar och ett smidigare arbetsflöde i åkeriet.

Mattias Sjökvist Åkeri har tre egna kranbilar, tre larvburna kranar som går på el och en grävmaskin. Dessutom har de alltid minst två lejåkare inhyrda. Åkeriet har fem anställda och omsätter drygt 20 miljoner. De kör bygg- och anläggningstransporter, bodar, förrådscontainer och olika specialtransporter på uppdrag av företag och hjälper privatkunder med poollyft, leverans av grus och jord och trädfällning.  

Innan åkeriet började använda Workify använde de en digital kalender som samtliga kunde komma åt via sina telefoner. Det funkade relativt bra, men problemet var att all information om jobben inte fanns tillgänglig där. Det krävdes ändå mycket manuellt arbete för att få ihop helheten och kunna fakturera. Det manuella arbetet var en stor tidstjuv och en ständig källa till osäkerhet ”Har jag kommit ihåg allt?”

- Jag ägnade mycket tid åt att jaga in handskrivna körsedlar och fakturaunderlag som jag sen fick lägga in manuellt i faktureringssystemet för att kunna fakturera. Idag slipper jag det då vi har hela flödet digitalt – från order till fakturering. Workify ger mig kontroll över alla jobb och ett lugn i kroppen då jag vet att alla jobb blir fakturerade. Vi sparar säkert 10 timmar i veckan tack vare minskad administration och arbetsflödet både internt och med våra samarbetspartners är betydligt smidigare. Dessutom fakturerar jag tre gånger i veckan numera i stället för varannan vecka, vilket gjort att vi har mycket bättre likviditet i åkeriet idag, säger Mattias.

Förutom att äga och driva sitt åkeri är Mattias engagerad i styrelsen för Sveriges Åkeriföretag, ABC åkarna. Han brinner för branschen och vill göra vad han kan för att förbättra möjligheterna att driva lönsamma och hållbara åkerier i Sverige. 

- Generellt måste åkeriägare bli bättre på ekonomi. Många driver sitt åkeri för att de tycker om att köra lastbil, inte för att de är duktiga på att driva företag. Många saknar kunskap inom ekonomi. Det gör att de inte alltid har koll på hur det går för åkeriet, vad de kan göra för att förbättra lönsamheten, vilket pris de måste sätta för att ha täckning för sina kostnader eller vilka nyckeltal som är viktiga att ha koll på. Detta leder i vissa fall till aktörer som tar alldeles för lite betalt, vinner affärer på grund av detta och sen inte kan leverera långsiktigt. Detta skadar branschen och är något vi måste hjälpas åt för att motverka, säger Mattias.

Mattias Sjökvist Åkeri är inne i en expansiv tillväxtfas just nu. De försöker nischa sig inom kranuppdrag som kan utföras med eldrivna kranar. Skälen är flera. Dels är det bättre för både klimatet och arbetsmiljön, dels är konkurrensen mindre inom det segmentet. 

- Vi är inte intresserade av att vara störst, vi vill i stället vara bäst på det vi gör. Vi levererar tjänster som inte många andra erbjuder, med hög kvalitet och service och tar betalt därefter. Genom att ha god lönsamhet i åkeriet, säkerställer vi att vi finns kvar långsiktigt och att vi klarar oss under perioder då det är mindre att göra. Med hjälp av Workify har jag koll på alla delar i verksamheten och kan ta beslut baserade på fakta i stället för att gissa, det är en stor trygghet för mig.  Jag har bara gott att säga om Workify och kan varmt rekommendera den till andra åkerier som vill spara tid och bli en proffsigare leverantör, säger Mattias.

Nyfikna på Workify?

Vi berättar gärna mer om Workify och på vilket sätt systemet skulle kunna underlätta för er. Välj något av nedanstående alternativ så hör vi av oss!

Jag vill bli kontaktad

Boka demo

Testa gratis